Wat je in Keulen kunt leren over samenwerking

Door Robert Metsemakers 26 mrt 2019

De manier van leven in Keulen kent veel plezier, weinig stress en een grote mate van tolerantie. Dit is samengevat in het ‘Kölsche Grundgesetz’ (zie tabel). Deze 11 levenswijsheden zijn ook bruikbaar voor medewerkers en managers van security-afdelingen.

Vooral omdat ze positief zijn voor de samenwerking, wat heel belangrijk is in securityland.

Voor wie Keulen niet zo goed kent, eerst wat achtergrondinformatie over deze stad:

Keulen en Karneval
In de Dom in Keulen liggen de beenderen van de drie koningen uit het kerstverhaal. ‘Kölle’ is daarmee één van de vijf belangrijkste steden voor het christendom.

Keulen heeft ook haar eigen gelijknamige biersoort: Kölsch. Deze biersoort mag alleen in deze stad en directe omgeving gebrouwen worden. Het bijbehorende glas van 0,2 liter is slanker dan het bierflesje en laat het lichte, frisse bier stevig schuimen. Vanwege het tere glas klinkt men met de stevige onderkant van het glas. Dit gebeurt vaak, want zoals het lied ‘Viva Colonia’ meldt: ‘Wir trinken gerne Kölsch und wir haben immer Durst’. Dit Duitse origineel van ‘Viva Hollandia’ noemt de plaatselijke voetbalclub, de ijshockeyvereniging, het gemeentelijk vervoerbedrijf, diverse theaterbedrijven en bekende cabaretiers. Het nummer gaat in op de grote tolerantie voor alternatief leven in deze grote Duitse stad, waar altijd wel iets loos is.

De jaarlijkse Christopher Street Day (CSD) parade is gericht op de LGBT-community, men is actief tegen racisme en iedereen, groot of klein, houdt van een feestje waarbij op kosten niet wordt gelet. Het ‘Karneval’ zit Keulenaars in het bloed, men is immers met een feestneus op geboren. Successen vieren, dat werkt. En God is als lieve Heer altijd aanwezig (zie de Dom). Het is feest, maar het blijft wel netjes wanneer ze, refererend aan hun dagelijkse zorgen, in het genoemde lied niet ‘Leck mich am Arsch’, maar keurig de afkorting ‘LMAA’ zingen.

Het ‘vijfde jaargetijde’ begint in Keulen op 11 november en duurt tot Aswoensdag. Dat is het einde van Karneval, dat 40 dagen (de vastenperiode) voor Pasen valt. Eerste Paasdag is de eerste zondag na de eerste volle maan (na lente-equinox). Dit vijfde jaargetijde heeft dus elk jaar een andere lengte. Misschien legt dit lied daarom de nadruk op genieten van het moment (want elk moment is er slechts één keer) en op alles meenemen in het leven wat je krijgen kunt. Ook in security kun je niet op voorraad werken, je moet reageren op de situatie nu. En ook het incident van vorige week nogmaals oplossen, heeft geen zin.

Verbinding
‘Da simmer dabei’ uit ‘Viva Colonia’ is in de Nederlandse versie gewoon: ‘We zijn er weer bij en dat is pri-hi-ma’. Maar de Höhner zingen in hun lied niet zomaar twee keer ‘da’ in dat korte zinnetje en bedoelen: ‘dáár zijn we erbij, dáár horen we erbij’. Een feestlied over inclusiviteit dus, in een stad die ‘jedem auf den Arm und an die Hand’ neemt. Met precies die woorden legt Tommy Engel in zijn lied ‘Du bes Kölle’ uit dat inwoners zo de mensen ondersteunen die zelf nog niet kunnen gaan. Ze geven op die manier sturing aan mensen die een (klein) zetje in de goede richting kunnen gebruiken. ‘Modern management’ noemen we dat in Nederland, tijdens een training op de hei. Daar zingen ze het met zijn allen en drinken er een pilsje bij. Wat blijft er dan beter hangen? Zo’n managementstijl is goed bruikbaar op een security-afdeling met professionals die verschillen in ervaringsjaren.

Kölsche sproch
De Höhner zijn niet vernoemd naar de Hunnen, onder leiding van Attila, maar heten heel onschuldig: ‘De kippen’. In een ander lied ‘Hey Kölle, du bes un Jeföhl‘ stellen zij vast dat Keulen niet alleen een stad is, maar vooral een gevoel. Een gevoel dat je overal ter wereld kunt hebben. Ook als niet-inwoner. Zoals security ook een houding is, en niet alleen een afdeling.
Mensen zingen daarom overal in Duitsland met een andere Keulse band (Brings) mee: ‘Ich ben ne Kölsche Jung’. Een Keulse knaap dus. Of ze nu man, vrouw of genderneutraal zijn. Dit lied gaat over de Keulse straattaal, die wordt uitgesproken met het hart op de tong en die de (virtuele) inwoners onderling bindt als trotse eigenaars. Zoals security-jargon en eigen afkortingen ook kunnen binden. Samen tegen de rest van de wereld. Hoewel het Keuls sowieso als belangrijke basis Duits heeft, lieten eeuwen van vreemde invloeden door diverse bezettingen (de Romeinen ten tijde van Colonia, later ook Napoleon en zijn Cologne, en na de Tweede Wereldoorlog min of meer de Engelsen) hun sporen na in de ‘Kölsche Sproch’. Als u echter uw Limburgse vrienden grotendeels kunt verstaan, zal het in Keulen ook wel lukken. Zeker omdat men daar bereid is voldoende luid te spreken en flink te gebaren.

Rijnlands model
Keulen ligt aan de Rijn en in het Rijnland. De Rijnlandse manier van zakendoen kenmerkt zich door jarenlange relaties, samenwerking (‘partnership’ in het Nederlands) en geven en nemen, over en weer. De vele familiebedrijven gaan generaties lang over van vader/moeder op dochter/zoon. Relaties het vel over de neus halen door leveranciers heel weinig te betalen of klanten heel veel te laten betalen, wordt er bij voorkeur niet gedaan. Zo smeden ze langdurige relaties die tegen een stootje kunnen. En die stootjes worden door een mix van tolerantie, gezelligheid en beleefdheid zoveel mogelijk vermeden. Het water in ‘de Rhing’ verbindt de steden en de inwoners. Het is een transportmiddel, maar soms ook een gezamenlijke vijand als de rivier door veel neerslag en smeltwater uit de bergen buiten haar oevers treedt. Zoals ook cybercrime een gezamenlijke vijand is, die medewerkers bindt.

Over de Keulse Hohenzollernbrücke over die Rijn rijden dagelijks meer dan 1.220 treinen. Het is de drukste spoorbrug van Duitsland. Aan beide zijden van de brug is een wandelpad, zodat duizenden verliefde stelletjes en lossere vriendengroepen al meer dan 100.000 hangsloten aan deze brug konden bevestigen. Met daarop hun namen en een datum geschreven of zelfs gegraveerd. Door het sleuteltje in de Rijn te werpen, bevestigden zij hun onderlinge eeuwige band en die met de stad Keulen. Ze wonen er niet allemaal, maar dat minstens 200.000 mensen zoiets doen, geeft toch een bepaalde sfeer in je stad.

Bijvoorbeeld bij de Angelsaksen zit het leven heel anders in elkaar. Zowel het United Kingdom als de United States namen ‘verenigd’ op in hun naam, maar het is daar allemaal iets competitiever ingesteld en meer gericht op de korte termijn: het kwartaalresultaat is wat telt. Waar men in het Rijnland een dialoog voert, waarin beide partijen hun mening toelichten zodat de ander die kent en er rekening mee kan houden, willen de Angelsaksen in hun discussies altijd één duidelijke winnaar hebben, wiens mening daarna als enige telt. Het water vormt voor beide eilanden (UK+USA) een ‘muur’ van waarachter klanten en leveranciers wél eenvoudig en op afstand extra oren kunnen worden…. Enfin, u begrijpt wat ik bedoel.

Levensstijl
Veel aspecten van de Keulse levensstijl zijn nuttig als tips en trucs voor medewerkers en managers van security-afdelingen. De elf zegswijzen zijn als geboden overal in de stad te vinden als het ‘Kölsche Grundgesetz’ (basiswet). Het is natuurlijk geen echte wet. Daar is men in deze ‘Stadt am Rhing’ net iets te eigengereid, prettig gestoord en brutaal voor. Maar als je er op bezoek bent, zul je veel zaken die zo effectief zijn in het (zaken)leven herkennen in het dagelijkse gedrag van de Keulenaren.

Tabel 1 bevat alle wetsartikelen in het Keuls. Hardop lezen, dan kom je een heel eind qua begrip! Pas die artikelen toe in je security-werk is mijn advies. Ik heb er een Nederlandse variant bijgezet om in het werkoverleg of de ‘dagstart’ uitleg te kunnen geven aan niet-ingewijde collega’s. En steekwoorden als reminders.

Ze zijn ook bruikbaar als u een leukere werk-privé-balans of meer mindfulness zoekt. Of als u meer wilt genieten van het nu en zich geen zorgen wilt maken over de (voor iedereen) onzekere toekomst. En: niet blijven piekeren over gedane zaken en gebeurtenissen in het verleden. De Höhner in hun ‘Hey Kölle, du bes un Jeföhl’ merken daarover terecht op dat de ergernissen van vandaag heel vlug ‘de goede oude tijd’ van morgen zullen zijn!

Geluk gunnen
In de alcoholvrije versie van het Grundgesetz is 10 vervangen door een ander mooi gebod, dat de sfeer en daarmee de samenwerking op een security-afdeling kan verbeteren:

Man muss auch jönne könne
Je moet een ander ook iets gunnen. Verheug je over het geluk van anderen en vermenigvuldig daarmee de bestaande vreugde. Afgunst en jaloezie verwijderen ons alleen van het geluk in ons zelf. Iedereen heeft het recht om geluk en vreugde te ervaren en er ten volle van te genieten. Ook je collega…

Alaaf!

Auteursgegevens

Robert is als ervaren IT auditor en informatiebeveiligingsexpert beschikbaar voor security advies en (algemene) schrijfopdrachten via robert.metsemakers@gmail.com.