• Home
  • Kenniscentrum

Achter Het Nieuws - Wij hebben buitenlandse studenten hard nodig!

Door Artikel IB3-2024 - Fook Hwa Tan, Chris de Vries 3 okt 2024

In deze rubriek geven enkele IB-redacteuren in een kort stukje hun reactie op recente nieuwsitems over informatiebeveiliging. Dit zijn persoonlijke reacties van de auteurs en deze geven niet noodzakelijkerwijs het officiële standpunt weer van hun werkgever of van PvIB. Vragen en/of opmerkingen kun je sturen naar ibmagazine@pvib.nl.

De arbeidsmarkt in ons vakgebied kampt al jaren met enorme krapte. De markt groeit, organisaties zijn vanuit allerlei ambities en compliancy naarstig op zoek naar specialisten in security/privacy. Opleidingen leveren minder studenten af dan de actuele marktvraag vereist. Nieuw personeel binnenhalen blijft een voortdurende uitdaging. Wat vinden onze redacteuren van deze dreiging?

Het politieke speerpunt van de grootste partij van Nederland is de instroom van migranten sterk terug te dringen. Voeg daaraan toe het beleid van onze huidige minister van Onderwijs om het aantal buitenlandse studenten aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen flink te beperken. Het resultaat: de krapte op de arbeidsmarkt in ons vakgebied loopt verder op. Wat cijfers ter onderbouwing van de situatie, cijfers van Nuffic:

  • het aantal buitenlande studenten aan de technische opleidingen van TU-Eindhoven en TU-Delft bedraagt gemiddeld bijna 50%
  • ongeveer 25% van de buitenlandse studenten blijft nog minstens vijf jaar in Nederland werken
  • Nederland biedt afgestudeerde buitenlandse studenten bovendien een zoekjaar aan, waarin ze de tijd krijgen om een baan in Nederland te vinden

Doel van de minister: de zorgen over huisvesting, volle collegezalen en de extra begeleiding die internationale studenten vereisen, weg te nemen. Moet er geen uitzondering worden gemaakt voor ons vakgebied? De minister biedt eventueel een mogelijkheid. Ik denk dat het antwoord op deze vraag een volmondig JA zal zijn. Welke argumenten gaan we daar dan voor aanleveren en wie moet deze boodschap geven? Het PvIB wellicht?

Fook Hwa Tan – Een veilige toekomst: diversiteit en innovatie als schild tegen globale cyberdreigingen
In het hart van onze cybersecuritysector ligt de noodzaak om systemen te beveiligen die vaak meertalige en multiculturele elementen bevatten. Dit maakt diversiteit niet alleen wenselijk, maar absoluut cruciaal. De complexiteit van cybersecurity vereist een breed scala aan perspectieven en vaardigheden, inclusief expertise in software en besturingssystemen die buiten de westerse wereld worden gebruikt. In een tijd waarin internationale spanningen escaleren, wordt het risico van spionage door niet-westerse mogendheden steeds reëler. Het aantrekken van professionals met een diepgaand begrip van niet-westerse technologieën en culturen is essentieel om deze bedreigingen het hoofd te bieden.

Nu is het moment om op te staan en actie te ondernemen. Het pleiten voor een uitzonderingsbeleid voor cybersecurity binnen de Nederlandse immigratie- en onderwijswetten is niet alleen logisch, maar ook van kritiek belang. Dit beleid zal niet alleen helpen de bestaande tekorten op te vullen, maar zal ook de innovatie en effectiviteit van onze cybersecurity-inspanningen significant verhogen. Met de juiste mix van talenten kunnen we onze verdedigingslinies tegen globale bedreigingen versterken en ons land veilig en concurrerend houden in het digitale tijdperk.

Organisaties, zoals het PvIB, moeten de voorhoede vormen in deze cruciale discussie. Gewapend met overtuigende data en krachtige verhalen over het belang van internationale expertise, moeten we een visie creëren die inspireert en mobiliseert. Door internationale talenten te verwelkomen en te behouden, bouwen we aan een robuustere, veiligere en inclusievere cybersecurity-omgeving. Dit isde weg vooruit; een weg die ons niet alleen technologisch vooruitstrevend houdt, maar ook veerkrachtig tegenover de schaduwen van buitenlandse inmenging. Laat ons samen deze uitdaging aangaan en Nederland transformeren tot een baken van veiligheid en innovatie in het digitale tijdperk.

Chris de Vries – Ver weg of juist dichtbij?
De opgeworpen vraag is intrigerend. Wij leven, zoals Chinezen hun vijanden beleefd vervloeken, in interessante tijden. Rusland voert oorlog en breidt deze mogelijk uit. China kondigt de oorlog om Taiwan aan en Amerikaanse kiezers gaan waarschijnlijk voor een dom America First, net als veel Europese kiezers, elk thuisland first. Dus genoeg ellende, doden en spionage in het vooruitzicht. Terugziend in de historie kijken wij naar 1933-1939, maar iets verder terug een alternatieve 0de wereldoorlog (06-10-1799) tussen een Engels-Russische legermacht versus De Bataafsche en de Franse Republiek (Slag om Castricum). En nog verder terug de 17e eeuw toen de macht van Nederland enorm groeide mede dankzij de komst van vele (al of niet rijke en intelligente) vluchtelingen uit landen waar men meningen minder tolereerde.

Nederland is een open economie en toegankelijk land, dat heeft ons geen windeieren gelegd. En dat willen wij nu blokkeren, in een tijd dat Europa gezamenlijk moet optrekken om niet de boksbal te worden waar grootmachten tegenaan slaan en schoppen?! Dus JA, laat buitenlandse studenten komen. Dus NEEN, die komen niet alleen uit Rusland en China om te spioneren, maar juist uit onze bevriende Europese buurlanden. Dus laten wij ons perspectief verplaatsen van ver af naar dichtbij. En laten ook wij bij onze buren gaan studie-buurten! En nog dichterbij: tegenover het geprognosticeerde Nederlandse 40.000 ICT’ers tekort staan ongeveer 30.000 - 40.000 neurodiverse personen en ongeveer 20.000 drop-outs per jaar. Hoezo een tekort? Deze doelgroepen kennen vele talenten in het ICT-werkveld. Het is onze vereniging die mede de spreekbuis moet zijn voor open grenzen en dat vanuit een absoluut noodzakelijk Europees perspectief. Parafraserend: ‘Vive l’Europe!’.

Dit artikel verscheen in IB3-2024.
Voor het opgemaakte artikel (pdf), klik hier onder op 'Document downloaden'.​​​​​​​

Document downloaden